Jitřenka 2023 - 3.Den - Pondělí na houby

Hlavní náplní třetího táborového dne byl výlet, neboli výsadek na Osamělé ostrovy na pomoc Kaspianovi, který musel zabojovat o jejich ovládnutí a osvobození svých přátel z otroctví. Všechno dobře dopadlo, nebyly žádné ztráty, nýbrž spousta nálezů.

By nás zajímalo, proč s dětmi nechodíte na houby. To pak můžeme chystat hry, jaké chceme, ale nic se tak nechytne jako sběr, když jimi cloumá houbařská vášeň. Borůvek si sotva všimly, slepýš byl fajn, ale kdy už půjdeme na houby? Snad leda traktor na chvíli zaujal srdcaře mezi chlapci. Tak prosím, mezi pobyt u babičky a dovolenou v Alpách příště vměstnejte i nějakou tu procházku se Smotlachou.

Vrcholem výletu ale nakonec bylo čáchání v Divoké Orlici. Dvě nejmladší družiny si ji přebrodily, jiní  do toho šli naplno, třeba i „s vlasama“. Bylo to moc fajn, samozřejmě dík krásnému počasí, za které jsme neskonale vděční.

Na večerním nástupu jsme museli uznat, že děti už prokázaly řadu dovedností a schopností a mohou být povýšeny na plavčíky Jitřního poutníka. Pojí se s tím předání zvláštního odznaku (vypadá vzdáleně jako kus prádelní šňůry), který teď doplňuje nástupovou uniformu. Nevěděli jsme, jak tu „věc“, kterou děti dostanou, nazvat. Měla to být šňůra dobrodružství, padaly i absurdní nápady jako májské cingulum. Zraky nám vytřel námořník Matěj, který šňůry představil jako provazový deník námořníka, na který si děti budou kotvit vzpomínky (krásné, dovedně zpracované pamětní kolíčky). Jestli po těchto šesti řádcích v podstatě nevíte, o čem je řeč, tak se podívejte do fotogalerie (pokud se podaří nějaké fotky přes noc nahrát do systému, je to děs…).

Tým Jitřenky se po třech dnech ustálil. U táborníků počet stoupl na konečných 78, vedoucí jsou teď také v plném počtu, dokonce přijel i otec Hardy. Kvízová otázka: Víte, kolik vedoucích jsou bývalí táborníci Jitřenky? [Je to jednička a šestka.]

A něco z dnešních kandidátů na cenu Zlatého bludišťáka. Úspěch sklidilo odposlechnuté vyznání jednoho z Kubů ve sprše: Tenhle tábor je tada opravdu dobrej, ty teplý sprchy každý večer, to je dobrý. Teda jsou odpoledne, ale tepý to fakt je. A nejlepší je, že do těch sprch nechodí žádné holky. Anebo vtip z družiny Lordů: Jdou tak dvě kuřátka a to jedno se ptá: máš cigáro? A to druhé na to: ne, já jsem nekuřátko. U Lordů mají mimochodem na vtipy kvótu – čtyři na osobu a den. S možnými výjimkami, ale jen za odměnu. (S povolenkami zatím ještě neobchodují.)

Zítra je sraz v kapli v 7.00. Jen stěží se dá vyjádřit, co to číslo pro mnohé z nás znamená. Je krásné.