Jitřenkovým dětem zrudly tváře

Rozpaky? Spála? Srpnové slunce? Ne, je to zápal pro indiánskou myšlenku a život v kmeni.

Děti ještě skoro nezlobí. Družiny se ustálily, táborové kritérium nikoho nesemlelo tak, že by se nemohl účastnit života kmene. Počasí bylo výborné, strava rovněž. 

Hlášky, o které se s vámi rozdělíme:

  • Sedíme v kostele, po dlouhém zvonění v poledne. Děti odpovídají správně Bety na její otázku, že se scházíme k Anděl Páně. Jedna dívka na to: „Jupí, bude pohádka.“
  • Hrajeme seznamovací hru Řekni své jméno a věc, co máš rád, která začíná od stejného písmene jako tvoje jméno. Jedeme po kolečku, celkem to každý pochopil – Petr má rád prázdniny, Sebík má rád stanování, Bětka má ráda bonbony, Jiřík jídlo, Jenda jeleny a Lukáš laně. A pak naráz Vojta má rád fofolu, Toník lva (protože jiný Toník tygra) a Jindra duhu. Je to krásné, jak se nenechali spoutat pravidly.
  • Při mši padla přímluva „za Betynku, aby měla brzy narozeniny“. Usilovně uvažujeme, jak se přičinit pro realizaci této dětské prosby. Možná do programu zařadíme oslavu narozenin šéfa běhu (ve smyslu oficiální oslavy narozenin britské královny).
  • Skolit bizona je se „s“ nebo je to změna stavu? Snad by bylo lépe divoké bizony školit.

Jedním ze silných indiánských témat, která zpracováváme, je indiánské jméno. Jméno k indiánovi zpravidla přichází samo. Charakterizuje jej nebo nějakou silnou událost, která se odehrála. Do konce tábora bychom rádi dětem jejich indiánské jméno pomohli objevit. Chce to bedlivě děti pozorovat, objevovat jejich hlubiny, stejně jako situační zajímavosti. Cvičně jsme povolili uzdu fantazii:

  • Chlapec Při mši rozbil pět zpěvníků se, doufáme, za tábor posune a trochu vyroste, aby mohl skončit alespoň jako Při mši rozbil jen dva.
  • Ten, který chodil čůrat za stan. Je to syn Toho, který čůral do spacáku.
  • Evženovy best of uzavírá táborník, který by si zasloužil jméno Ten, který v autobuse poblil svého souseda nikomu nic neřekl. (Pozn. je to už několik let zpátky letos proběhla cesta v pořádku).

Už jsme chtěli jít spát. Ale zadrhla se výroba vlčích zubů. Z moduritu. Dělají je dobrovolníci, kteří si mysleli, že vlčí zuby vypadají jako ty vombatí. Je to problém, protože výroba solidních vlčích zubů bude nastaveným tempem trvat do příštího pondělí. Musí se to nějak vyřešit, protože během sepsání tohoto textu přibylo pouhých šest zubů. Přičemž tento text nevznikal 10 minut…

Zítra možná bude na tábořišti i romadůr. Zachovejte nám přízeň a dozvíte se, jak to s ním bude!

Ta, která jde pomáhat dělat zuby a zítra bude litovat, se loučí.

Howgh.