Středisko Radost a Koronavir

Několik informací k činnosti Střediska Radost, ovlivněného současnou situací v boji s Koronavirovou infenkcí.

Předmluva:

Prožíváme nelehkou dobu, kdy je konfrontován vysoký komfort našeho žití se snahou o zachování lidského zdraví a někdy i samotného života, ohroženého neviditelným a zákeřným nepřítelem. Na většinu z nás doléhá obava z možné nákazy našich blízkých, kteří jsou vůči zákeřné infekci zranitelnější, ať už se jedná třeba o prarodiče nebo nemocné sourozence, či nás samotné. Stejně tak bolí odloučení od našich kamarádů, lásek a třeba i některých činností. Najednou vnímáme, jak jsme bezmocní a nahromaděné majetky nám nepomáhají. A to s vědomím, kdy ten chmurný vlak se zatím rozjíždí a špatné zprávy patrně ještě přijdou.

Máme ale obrovskou příležitost, šanci najít a obnovit v sobě ryzí cit: lásku, naději a víru.

- Je čas darovat lásku, nejen blízkým, ale všem, kteří to potřebují. Skutky, dary, slovy, modlitbou ...

- Máme naději. Když očistíme naše zemské bytí od marností, zahlédneme v dálce toho, kdo je naší nadějí ...

- Chybí nám přijímání eucharistie !!! ... ??? ... Pokud ano a těšíme se v lásce a naději na chvíli, kdy se nám tento obrovský dar zase navrátí, jsme snad ... na dobré cestě. Naše víra se tříbí a roste. Zase si třeba budeme v budoucnu víc vážit přijímání Těla Kristova a nebude to pro nás jen samozřejmost. Nedělní "kostel" nebude jen povinností, ale darem k setkání s Kristem i všemi jeho blízkými, které tam potkáme.

Nesklánějme se pod tíhou nepříjemných událostí, které současná doba přinesla, ale využijme situace a nalezněme cestu, která nás povede bezpečně do Božího království.

 

A teď konkrétní informace k situaci v činnosti Střediska Radost:

- Do odvolání se veškeré akce pořádané na Americe i v klubovně na Jamborce ruší. Na Ameriku prosím nejezděte ani na čumendo. Důvodem je jak striktní nařízeníDSCN4536 vlády, tak oprávněná obava obyvatel Klášterce o možné zavlečení infekce do jejich obce. Nechceme přijít o jejich přízeň. Pokud to bude možné, předpokládáme obnovení, byť omezeného,  provozu po ukončení "školní" karantény, tedy pravděpodobně až koncem května. Dle možností vás pak na webu upozorníme na chystané akce.

- Termíny táborů i proces přihlašování probíhá podle standartních pravidel, pouze doložení originálu zdravotního posudku (z důvodu přetížení lékařů) je prodlouženo do 20.5.2020. Využijte toho ale prosím pouze v oprávněných situacích a dejte nám o tom vědět. Týká se to hlavně prvotáborníků, loňští táborníci mají ve většině případů platné potvrzení z loňska a dostali je všichni zpět poslední den tábora, takže podkud do posledního dne tábora 2020 nepropadne jejich platnost, mohou použít loňské potvrzení. Upozorňujeme na fakt, že musíme mít dle nařízení hygieny v ruce na táboře originál zdravotního posudku, jelikož se v minolosti prokázaly podvody s potvrzením očkování i v našich "křesťanských" kruzích, bohužel. Kdo originál nedoloží a nebo se konkrétně nedomluví na jeho doložení, bereme jeho přihlášku jen jako náhradního účastníka. V případě omezení počtu účastníků táborů (například dle vyhlášení  min. zdravotnictví) pak tyto osoby budou prvními, které sníží případný počet DSCN4534účastníků na táboře. Dodejte tedy své potvrzení včas.

- Tábory jsou již jak po stránce programové, tak i ostatních, připraveny. Nyní probíhají některé každoroční práce na nutných povoleních a dalších náležitostech (rozbory vody, atd...). Co nám dělá starost, tak je nejistota, vzhledem k situaci, o účasti technického personálu, především kuchařky, zásobovači a zdravotníci. Nikdo není v současné situaci schopen potvrdit svou účast na jistotu. Pokud můžete a máte oprávnění (zdravotní průkaz, diplom, školy a podobně), nabídněte nám svou pomoc a prodiskutujeme vaše možné zařazení i termín, třeba jen jako náhradníka v kritické situaci. Volejte na domluvu nebo pište: Viki tel. 606 702 621, mail statutar@taborradost.cz nebo na Ajku Wcxk3Z~d .

- Technické zázemí na Americe dáme dohromady s technickou skupinou, květnové brigády patrně nahradíme jedním pozdějším termínem dle vývoje situace. Co ale bude nelehký oříšek, tak budou stavěčky. Školy budou dohánět každý den karantény a tak bude ohrožena účast některých skalních každoročních stavěčů. Prosím tedy každého schopného stavby stanů a tábořiště, ať už se jedná o tatínky, táborníky, vedoucí nebo třeba i nějaké jiné zpřízněné práceschopné osoby, aby si rezervovali termín 19. - 21. června, kdy budou stavěčky probíhat. Tábořiště bude potřeba postavit během víkendu, protože předpokládáme velmi nízkou možnost účasti během posledního školního týdne. Přijeďte třeba jen na den, nebo i na půl dne, určitě to pomůže. Děkujeme za DSCN4618pochopení.

 

Mám velkou radost, že i v těchto nelehkých dobách přichází od vás nabídky na výpomoc, různá povzbuzení, ale třeba i informace o modlitbách, kterými posilujete naše společenství Radosti. Stejně tak je velmi krásné, když s námi sdílíte nejen své radosti, ale i starosti. V poslední době na mne více doléhají i obavy některých "Amerických zamilovaných párů" a jejich bolest z odloučení od svých protějšků. Pro ně je to větší problém, než strach z možné nákazy. Držme jim palce a podpořme je dle svých možností, aby to zvládli a vytěžili z toho pro život ryzí láskyplnou zkušenost.

Děkuji všem z vás, kteří myslíte ve svých modlitbách i na toho nejposlednějšího z našeho společenství. Stejně tak, zvláště my starší, mysleme na naše kněze a na o.Tiška na Žernůvce.

 

Za vedení Střediska Radost

Vít Viki Kubíček

 

Použité fotografie jsou z Jaráků 2020, kdy jsme se učili činnostem při jaderné katastrofě a nyní se nám v boji s koronavirem velmi hodí.