Otevřený dopis z Jitřenky

Dopis pro dlouholetou vedoucí z Jitřenky, kterou letos skolil nějaký naprosto nepopulární, ale zato taky účinný bacil nebo virus. Ach jo.

Milá Marto,

co si budeme povídat – je to otrava, neřku-li průšvih, že tu letos nejsi s námi. Neuměli jsme si to představit a stále nám to vlastně moc nedochází.

Napadá mě ale, že ta nedobrovolná pauza snad může být nějak přínosná. V tom smyslu, v jakém se to ukazuje třeba na Lili, která se vrátila do vedení po snad dvouleté pauze. A dík tomu získala odstup a dokáže pojmenovat, co se za tu dobu na táboře změnilo a co ostatní nevidí. Například v sobotu užasla, že děti nepřijely s batohy a starými kufry, ale moderními zavazadly na kolečkách. Nebo že Álí má vousy.

Dneska jsme poprvé ocenili ty rozestupy, co máme dodržovat. Popolední čtení tentokrát nebylo na poloviny, ale po dvoudružinách. A ukázalo se, že takové řešení podporuje soustředění a klídek. Takže dobrý. Znamenalo to, že potřebujeme více předčítačů. Ale na to jsme mysleli! Otec Martin Holík Jitřenkozakladatel pro letošní ročník namluvil knihu Poslední drak jako audioknihu, takže se jeho hlas ozýval po tábořišti z různorodých přehrávadel a fakt dobře to fungovalo. Zase novinka, která by Tě asi nenapadla. A děkujeme, Martine!

Na druhou stranu, v některých ohledech již bylo na Jitřence dosaženo zlatého standardu a ten se jen snažíme udržet. Například úroveň táborového stravování. Máme se zase dobře a vrchovatě. Až máme někdy problém všechno sníst. Po dnešním horkém dni kuchařky konstatují, že neplníme normy – nejíme dost. Což je čirý nevděk.

Dnes jsme na večerním nástupu začali s používáním letošních denních odměn – což jsou letos nálepky ve stylu poštovních známek, na kterých jsou portréty účastníků tábora z řad vedení. Děti je budou dostávat po kusech a mezi sebou vyměňovat jako opravdové známky (drak Ajax je vášnivý filatelista). Není vůbec jasné, jak se tak dobrý nápad narodil. Ale naráz tu byl a byl tu i šikovný Wapi, který se postaral o perfektní grafiku. (Prý jsme mu to trochu pokazili tím, jak jsou známky vystřiženy. J) Děti vypadají po prvním rozdávání celkem aktivně. Postupně jim dochází, co na nálepkách je. „Je, tenhle pán mě dneska sprchoval po kondičce,“ (rozuměj Vojta). „Fuj, tohle je Xindl X, toho nechci,“ (rozuměj Jirka K.).   

Čeká nás třetí den. Program chystáme spíše odpočinkový, protože na některé děti byly dva horké dny plné aktivity už celkem velká námaha. Večer i ráno je dost teplo a i přesto (nebo proto) někteří hůř usínají. Zvlášť když jim někdo spí v jejich postýlce. Jako se to stalo holčičce, která musela jít žádat vedoucího, aby zjednal nápravu. Ale ouha, vlezla do cizího stanu. Tak to vypadá i přes den na čáchání v tůňce a odpočinek ve stínu. Bude-li slušné počasí, tak už v úterý bude olympiáda, tak se odpočinek hodí.

Mysli na nás, ať máme dobrou inspiraci a každou minutu prožíváme naplno. Víme, že Ty jsi určitě aspoň napůl v myšlenkách s námi.

Tak buď zdráva a brzy ahoj!

Tvoje kamarádi z vedení