Jitřenka 4. den - Pátek přestrojený za úterý

Co dřív? Čím začít? Obyčejný všední den na Jitřence je 24 hodin plných zážitků, které by v televizi vystačily na nekonečný seriál nebo spisovateli na bestseller. My máme k dispozici pouze článek a pár minut na jeho sepsání. Věřte, že čtete jen špičku ledovce.

Včelka, vosa, křižák, ještěrka, žabka, motýl, slimák, vážka, utopený luční koník, drobné rybky na Ontárku… Děti stále něco objevují. Kolikrát to už člověk v životě viděl a už si vlastně ani nevšimne. Je až dojemné uvědomit si ten úžas a zájem, který příroda v dětech vzbuzuje. Bohu díky za to, že ji máme na Americe kolem sebe tak krásnou.

V úterý jsme zažívali den v táboře. Nějaký čas jsme strávili na družinovém volnu – třeba nacvičováním programu na večer nebo koupáním v Ontárku. Pak také zajímavou hrou zaměřenou na spolupráci družin, s cílem získat propustku z města Tašbánu, kde jsme v příběhu prozatím zaparkováni. Také bylo již třetí kondiční cvičení a druhá mše svatá s otcem Hardym (Pavlem Liškou), který je letos opět mezi námi. 

Nadpis dnešního článku napovídá, že se stále hodně dětí neorientuje a daly by ruku do ohně, že byl dnes pátek, maximálně čtvrtek. Holt, i když se jim daří dobře a – jak se říká – dávají to, přesto není odloučení od rodičů snadné a sobota je slovo obsažené v mnoha tajných přímluvách. Děkujeme za dopisy a pohledy. Některé přišly už včera, ale až dnes to byla významnější dávka. Většinou přinesly radost. Ale byly i slzičky. Matoucí na tom je, že plakali jak ti, kteří poštu nedostali, tak ti, kteří dostali. Zdá se tedy, že vy jste nic špatně neudělali a že holt „když musíš, tak musíš“ a jedna dvě slzičky Jitřenku nepokazí.

Otec Tišek nám vždycky říkával, že program musí gradovat. Kolikrát se o to snažíte a nic. A z toho se pak jindy náhodou sejde  krupičná kaše a staré dobré soirée (koncertík či estrádní večer) a je vymalováno. Výdej krupičné kaše přímo z kotle v kuchyni bychom vám přáli někdy vidět. Propracovaný systém navádění a řízení štrůdlu dětí předchází možným kolizím a průtahům. Vedoucí Matěj dnes asi patnáctkrát hlasem profesionálního leteckého stevarda upozornil dítě přibíhající na večeři „Dnes si nebereš ešus ani talíř, dostaneš je později“. A potom zhruba padesátkrát směrem k dítěti odnášejícímu si porci kaše „Pozor pod nohy, schod“. Vedoucí Kuba zase přidal vodorovné dopravní značení křídou, které rozdělovalo pohyb dětí podle jeho směru. Zkrátka, dále precizujeme již standardizované procesy a opět si připisujeme nulu do kolonky mimořádných událostí.

Soirée bylo tentokrát mimořádně bláznivé. Přenášíme se v ideji na skok do Narnie, na hrad Cair Paravel, kde nejvyšší král Petr a královna Lucie pořádají olympijské hry na oslavu výročí pádu Bílé čarodějnice. Samotným hrám předcházelo slavnostní zahájení, zorganizované dvorním preceptorem Tomem a hlavní dvorní dámou Zdiskou. (Jakmile se preceptor objevil na nástupu, z několika míst se spontánně ozvalo „Preceptore, proč nehrají? Hrajte!“) Uvádějící Zdiska rovnou nastavila tón upozorněním pro děti, aby si během soirée vypnuly mobilní telefony a chovaly se slušně, protože program je přenášen narnijskou televizí za pomoci skrytých kamer (o to víc je děti hledaly). Jedno číslo bylo lepší než druhé. Bělouši a Šimlové měli perfektní písničky na původní text. Dvorní hudebník Álí znovu ukázal „voči, voči“ a rozezpíval celé publikum. Královský páreček Petr a Lucie statečně čelili vlezlým otázkám moderátorky. Ale nejlepší ze všech… Nejlepší ze všech bylo vystoupení Poníků. Snad se brzy objeví i nějaké video. Protože jejich vystoupení bylo bomba.

Závěrem hláška vyposlechnutá vedoucím na chlapeckých záchodech, později na večerní poradě ohodnocená trofejí Zlatého bludišťáka. Dva chlapci se baví nad pisoáry: „Hele, myslíš si, že se můžu jít pak napít, když jsem řekl jen, že se jdu vyčůrat?“

Je to jízda!