Saláty strýce Čestmíra

Je před námi víkend. Američtí borci, v rámci přípravy na zítřejší olympijské hry, zařadili do tréninkového plánu krátké uvolnění u řeky Orlice.

Je však třeba dbát i o zvýšený přísun vitamínů a živin vůbec. Táborová kuchyně to ví, pro ilustraci zařazujeme salátový jídelníček několika minulých dní. Hospodyňkám u PC přijímačů se tak dostane možné inspirace k sobotnímu a nedělnímu obědu…

K smaženému rybímu filé dnes strýc Čestmír podával tradiční zeleninový salát z na plátky nastrouhaných okurek a rajčat. Nálev sladkokyselý, přičemž nemusíme se bát podávat jej lehce pikantní – i děti mají právo zaujmout vyhraněnější chuťový názor.

Na druhou stranu, musíme počítat také s poněkud konzervativnějším přístupem k některým druhům zeleniny. Když strýc Čestmír připravil k domácí sekané s bramborem zelný salát s cuketou, raději podrobnosti do jídelníčku neuváděl a nechal jej zapůsobit bez předchozího upozornění. Cuketu nakrouháme na plátky – asi jako když chystáme jablka na štrúdl. Plátky podusíme krátce v troše salátového nálevu (ale opravdu jen v třošce; cukr, ocet, sůl, voda). Zelí nakrouháme a pak „pomačkáme“ s trochou soli a drceného kmínu, aby pustilo šťávu. Zeleninu smícháme, přidáme olej a dochutíme. Výsledek je výborný a nikdo v miskách nehledá cuketu…

Když zbude z předchozích dní ve sklepě směs různého ovoce, nelitujeme práce a připravíme k dopolední svačině ovocný salát. Smícháme na kostky nakrájený meloun, pomeranče, broskve, meruňky a banán, přidáme trochu cukru a zamícháme. Dospělým doporučujeme zakápnout trochou rumu (což je na táboře virtoš, protože Maruška rum nepovolila a zásobovač Fipe by stejně nevydal). Salát je možné podávat i vychlazený jako nedělní odpolední moučník, pak doporučujeme přidat i nadrobno nasekané ořechy a ozdobit šlehačkou.    

Dobrou chuť a pěkný víkend.

táborová kuchyně